113 Zelfmoord preventie - Fonds

De film 'Niet Meer'

Kevin Kok is filmmaker, regisseur en scenarist. Hij studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en maakt sindsdien korte films. Zijn interesse in het onderwerp zelfdoding ontstond in 2019, toen hij ontdekte dat suïcide doodsoorzaak nummer één was onder zijn leeftijdsgenoten. "Ik las dat gemiddeld vijf mensen per dag zichzelf van het leven beroven en dacht: waarom praten we hier niet meer over? Het is misschien spannend om het bespreekbaar te maken maar ook noodzakelijk."

Waar gaat jouw film ‘Niet Meer’ over en wat is je boodschap?

“De film vertelt het verhaal van drie vrienden die samen op vakantie gaan. EĂ©n van hen, Ravi, worstelt al een tijd met depressieve gevoelens. Zijn vriend Moos twijfelt of hij moet vragen hoe het met hem gaat, bang om het verkeerde te zeggen of de sfeer te verpesten.

De onderliggende boodschap wat ik met ‘Niet Meer’ duidelijk wil maken is dat expliciet vragen naar gedachten aan zelfdoding de situatie niet erger maakt. Het blijft hetzelfde of wordt juist beter. In de film wordt letterlijk gezegd: ‘Je kunt niet iets oproepen dat er al is. Ook niet iets dat er nog niet is’."

Hoe heb je de cast en crew voorbereid op dit onderwerp?

"We hebben het vooraf uitgebreid besproken. Tijdens die gesprekken bleek dat er veel waren die ervaring hadden met het onderwerp. Soms van dichtbij, soms stond het verder weg.

Tijdens de opnames van ‘Niet Meer’ werd de urgentie pijnlijk duidelijk: een scenarioschrijver die sommigen kenden stapte uit het leven. Ook een acteur overleed door zelfdoding. Beide waren niet betrokken bij de film maar het maakte wel dat de werkelijkheid en de productie soms door elkaar liepen."

Hoe ben je begonnen met de productie van de film en welke rol speelde het 113 Fonds?

“Toen we op zoek gingen naar een producent, wilden we een bedrijf met ervaring in het maken van impactvolle films. Pupkin toonde interesse en heeft ons geholpen met het verder ontwikkelen van het project. Samen met hen en feedback van 113 heb ik het scenario nog verder aangescherpt. Pupkin speelde ook een belangrijke rol bij het structureren en indienen van de aanvraag bij het Nederlands Filmfonds. Uiteindelijk kregen wij van zowel het Nederlands Filmfonds als het 113 Fonds een gift toegekend. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat we konden beginnen met draaien."

Waar is je film nu te zien?

“De film draait momenteel op verschillende filmfestivals en is op aanvraag te zien en te programmeren voor speciale vertoningen. Denk aan (educatieve) vertoningen die zich richten op en aandacht besteden aan de mentale gezondheid van jongeren. Dat kan goed in combinatie met een nagesprek met deskundigen op dit gebied. Festivals eisen dat een film niet online staat, anders vinden ze het minder interessant. Zodra de festivalronde voorbij is, willen we dat zoveel mogelijk mensen de film zien. Ik verwacht dat het nog een jaar duurt voordat mensen het zelf kunnen bekijken op bijvoorbeeld streamingsdiensten.”

Waar hoop je dat je film terechtkomt?

“Ik hoop dat ‘Niet Meer’ wordt ingezet in educatieve trajecten, bijvoorbeeld op scholen of bij beleidsmakers van gemeenten. De film is een goede gespreksstarter. Als mensen iets met dit onderwerp willen doen dan kan deze film een startpunt zijn."

Inspireert dit jou om in actie te komen voor het 113 Fonds ?

Projecten zoals deze hebben financiering nodig. Het 113 Fonds ondersteunt initiatieven vanuit de samenleving om de impact op suïcidepreventie in Nederland te vergroten. Want ‘een land waarin niemand radeloos sterft door zelfdoding’ kunnen we alleen samen bereiken. Wil je zelf een actie opzetten om geld in te zamelen voor het 113 Fonds of een bestaande actie ondersteunen? Dit kan eenvoudig via ons actieplatform.

Wil je liever een donatie doen? Ook dit is mogelijk via deze site. Alvast bedankt!